Behandlingsteknikker

Et flertall publiserte vitenskapelige studier av høy kvalitet har vist svært gode resultater av manuell behandling. Vi som naprapater baserer dermed behandlingen vår på en kombinasjon av teknikker som er godt dokumentert. Slik behandling har også vist seg å ha få bivirkninger. En av fordelene med å gå til naprapat er at vi kombinerer ulike teknikker slik at behandlingen blir tilpasset hver enkelt pasient.

Her er en oversikt over behandlingsteknikker vi benytter oss av i våre behandlinger.

Rehabilitering og trening

Ulike hjemmeøvelser og treningsprogram tilpasses hver enkelt pasient, og benyttes for å forebygge og rehabilitere. Grunnprinsippet er å skape en god balanse mellom styrke og bevegelighet. Rehabilitering er en vesentlig del av nesten alle behandlingsopplegg og er svært ofte nødvendig for å oppnå 100% tilfriskning. Under rehabiliteringen er målet og gjenskape styrke og bevegelighet i skadens område, samt omkringliggende område. Treningen starter ofte på et svært grunnleggende nivå, og nivået øker gradvis helt til pasienten har fullgod funksjon og styrke i det aktuelle området.

Manipulasjon

Manipulasjon benyttes for å normalisere funksjonen i ryggradens ledd og/eller leddene i armer og bein. Det benyttes spesifikke grep som utføres med høy hastighet, men med så liten kraft som mulig. Denne teknikken benyttes kun om pasienten synes det er greit med “knekking”, samt at terapeuten gjennom en grundig undersøkelse har vurdert behandlingsformen som trygg.

Mobilisering

Et alternativ til manipulasjon er mobilisering, som også er en måte og behandle ledd på. Mobilisering er en spesifikk og leddnær tøyning. Det benyttes liten kraft og langsomme bevegelser for å oppnå normal funksjon i leddet.

Triggerpunktsbehandling

Triggerpunktsbehandling benyttes for å redusere muskelspenninger og minske en viss type smerteutstråling. Pressur blir ofte benyttet som behandling av triggerpunkter / muskelknuter som ofte oppstår sekundært til smertens årsak.

Nålebehandling

Nålebehandling, også kalt dry needling er en behandlingsform som hjelper mot muskelsmerter. Teknikken er også kjent som intramuskulær stimulering. Nålene som benyttes stikkes gjennom huden og direkte inn i muskelens spente fibre. Det sprøytes ikke inn smertestillende medikamenter, men fungerer smertedempende gjennom stimulering av spinale nervereflekser samt frisetting av kroppens eget opioid som kan virke mot smertene. Alle nåler som benyttes hos Sørlandet Naprapatklinikk er lagret i sterile engangsforpakninger og kastes etter bruk. Denne teknikken benyttes kun om pasienten synes det er greit med nåler.

Muskeltøyning

Ved muskeltøying benyttes blant annet teknikker som passiv og aktiv PNF (proproceptiv neuromuskulær facilitering) og INF (interoceptiv neuromuskulær facilitering). Målet er ikke å bli myk som en turner, men å opprettholde normal bevegelighet slik at man unngår symptomer.

Massasje

Massasje benyttes for å myke opp muskler og bindevev, samt for å minske muskelspenning og øke blodsirkulasjon.

Nervemobilisering

Nervemobilisering benyttes hovedsakelig når pasienten har problem med utstrålende smerter i armer og bein. Ultralydundersøkelser har vist at nerven beveger seg relativt mye i forhold til nærliggende struktur. Det er derfor hensiktsmessig å påvirke hele nerven og dens forløp ved å utføre spesifikke bevegelser for å øke nervens bevegelighet. Mange av disse teknikkene blir også gitt som hjemmeøvelse, og i mange tilfeller for å påvirke mellomvirvelskivene i ryggsøylen, såkalt McKenzie teknikker.