Et besøk hos naprapaten

Første gang du kommer til Sørlandet Naprapatklinikk bruker vi god tid på å gjøre en grundig undersøkelse. Innledningsvis vil naprapaten spørre deg en rekke spørsmål for å kartlegge hele helsesituasjonen og smertebildet ditt. Eksempel på slike spørsmål kan være “beskrivelse av smerten”, “hvordan smerten oppsto”, “provoserende/lindrende faktorer”, “øvrige symptomer” (eks: utstrålende smerter i arm/ben, svimmelhet, dovninger, mm.), “tidligere plager”, “kjente sykdommer”, “medisinbruk” og “hverdagsaktiviteter”. Det er viktig å bruke god tid på dette da det gir terapeuten en pekepinn på hva som kan være årsaken til smerten. Deretter følger en grundig undersøkelse der naprapaten stiller riktig diagnose. I noen få tilfeller oppdager vi “røde flagg”. Dette er risikofaktorer som kan tyde på en årsak som krever medisinsk oppfølging. Er dette tilfelle sender vi deg videre slik at du får riktig hjelp. Men dette er heldigvis skjeldent. Som oftest er det en årsak som naprapaten kan hjelpe deg med. Da innledes behandlingen hvor ledd- og muskelteknikker kombineres.

Naprapatbehandlingens tre faser

Vi ønsker å gi deg best mulig hjelp med varig resultat. Vi jobber derfor ut ifra en modell hvor vi deler behandlingsopplegget inn i tre ulike faser.

 1. I første eller akutte fase er hovedmålet med behandlingen å redusere smertene. Dette gjøres gjennom at naprapaten benytter en kombinasjon av ulike manuelle behandlingsteknikker. Det er derfor en passiv behandlingsform for pasienten til å begynne med. Lengden av behandlingsforløpet avhenger av diagnosen, og det er som regel noe tettere oppfølging tidlig i forløpet.
 2. Når smertene er redusert og pasienten kan bevege seg lettere inneldes andre fase. Da vil naprapaten se på kroppens funksjon, i hovedsak det påvirkede området, men også kroppen som helhet. Med det mener vi at ledd/muskler i det påvirkede området fungerer smertefritt, og så optimalt som mulig utifra pasientens forutsetninger/fysiske nivå. Ofte handler dette om å analysere hvor pasienten er stiv og svak, for deretter å gi råd og øvelser om hvordan man kan endre dette på egenhånd. Dette avhenger selvsagt av alder, treningserfaring, livsstil mm.
 3. I den tredje og siste fasen ønsker vi å forbedre de fysiske funksjoner gjennom trening og livsstilendring. Vi vil påvirke deg til å ta tak i din egen helse, og vi vil bistå med treningsprogrammer, individuell oppfølging og personlig trening. Det er i den siste fasen du selv kan avgjøre hvor motstandsdyktig du vil bli for fremtidige muskel- og leddplager.
Bilde av massasjebenk

For mange høres kanskje dette veldig omfattende ut, men om man gjør riktig tiltak til rett tid vil man få et godt og langvarig resultat.

Praktisk info:

  • Pasienter trenger ikke henvisning fra lege for å oppsøke naprapat.
  • Vi tar imot betaling med både kort (VISA bankkort) og kontant.
  • Ønsker du å benytte behandlingsforsikring, ta da kontakt med ditt forsikringsselskap før du bestiller time.
  • Ta med: evt tidligere MR/røntgen-beskrivelse, lette klær, hårstrikk, du trenger ikke eget håndkle.
  • Om du har feber kan behandling ikke utføres.
  • Hvis noe har endret seg i din medisinske tilstand må terapeuten informeres om dette.
  • For at terapeuten skal kunne behandle må man komme til muskulatur og ledd. Det er derfor lurt å velge klær med tanke på dette. F.eks. bør BH kunne åpnes i ryggen.
  • Avbestilling skal gjøres senest hverdagen før oppsatt tid. Hvis pasienten ikke møter til avtalt tid, eller avbestiller for sent, må den avtalte timen dessverre betales med full pris.
  • Om du er småbarnsforelder går det helt fint å ta barnet med til behandlingen.
  • Vi setter av 45 minutter til både førstegangskonsultasjon (ditt første besøk hos oss) og videre behandlinger.