Hodepine og migrene

Naprapat Hodepine og migrene

Vanlige årsaker til hodepine

Den vanligste årsaken til hodepine er spenningshodepine, dvs. økt spenning i hode- og nakkemuskulatur. Spenningshodepine kan oppleves både med og uten smerter fra nakken. Noen oppsøker oss for behandling av nakkesmerter, uten å være klar over at deres hodepine også kommer fra nakken. Når vi behandler nakken opplever de fleste derfor at også hodepinen reduseres eller forsvinner. Det typiske symtombildet ved spenningshodepine er klemmende, trykkende eller pressende verk lokalisert til panne, isse eller øverste del av nakke/bakhodet. Som oftest oppleves smerten på begge sider, men kan også være ensidig. Noen opplever samtidig svimmelhet.

Andre årsaker til hodepine:

 • Migrene – anfall med vanligvis ensidig hodepine, 1 av 4 har forvarsler (aura). Smerten har gjerne pulserende karakter, mange reagerer på lyd og lys, og hodepinen forverres ved fysisk aktivitet.
 • Medikamentutløst hodepine – visste du at en av bivirkningene ved ibux og paracet er hodepine?
 • Trigeminusnevralgi – anfall med intense, korte, skarpe, lynende eller gjennomborende smerter i deler av ansiktets følenerve, trigeminusnerven.
 • Skjeldnere, men mer alvorlige tilstander som krever medisinsk oppfølging.

Faresignaler der du bør oppsøke lege akutt: 

 • Plutselig oppstått (i løpet av få minutter) skjærende, sprengende hodepine.
 • Dersom hodepinen oppstår sammen med:
  • Høy feber og stivhet i nakke og rygg.
  • Smerter i øyehulene, synsforstyrrelser, regnbuesyn og fargede ringer rundt lys.
  • Rødt og akutt smertefullt øye med synsreduksjon.
  • Den ene pupillen i øyet er mindre enn den andre.

Hva gjør naprapaten?

Når du kommer til oss leter vi først etter årsaken til din hodepine, gjennom samtale og en grundig undersøkelse. Vi vil først utelukke alvorlige tilstander som trenger medisinsk oppfølging. Deretter fortsetter vi med å undersøke funksjonen i nakkens muskler og ledd. Ofte finner vi triggerpunkter i nakkens muskler som gjenskaper den samme typen hodepine. Når diagnosen er bestemt innledes behandlingen. Vi arbeider med en individuelt tilpasset kombinasjon av ulike teknikker som triggerpunktsbehandling, manipulasjon, mobilisering, massasje, treningsøvelser og rådgivning. Les med om våre behandlingsteknikker her.

Kan naprapatbehandling hjelpe på min migrene?

Vi behandler ikke selve migrenesykdommen, men mange av faktorene som er med på å utløse migrenehodepine kan ofte påvirkes. Slike faktorer kan være spenninger i nakkens muskler, redusert bevegelighet i nakkens ledd, stress, holdningsrelaterte plager, mm. Våre pasienter beskriver ofte at migreneanfallene oppleves skjeldnere og/eller mindre intense etter naprapatbehandling.

Gode råd om spenningshodepine

En av årsakene til spenningshodepine kan være stress. Dersom du ofte plages av hodepine anbefaler vi at du tenker gjennom hvilke stressfaktorer som påvirker deg negativt. Hva er det som får skuldrene til å heve seg eller kjevene til å spenne seg? Er det noe du kan endre på?

Avspenning er en ferdighet alle kan lære seg. Som med andre ferdigheter er det nødvendig med gjevnlig trening for å mestre god avspenning. Det finnes en mengde ulike avspenningsteknikker, vi tipser deg om en enkel variant:

 • Stram skuldrene (hev skuldrene opp mot ørene) så hardt du kan i 10 sekunder, slipp så sakte opp spenningene til du er helt avslappet. Legg merke til hvordan det føles å være helt avslappet i skuldermuskulaturen. Gjenta 3 ganger.
 • Denne øvelsen kan benyttes for hele kroppen (fokuser på dine problemområder); eks kjevene (bit tennene hardt sammen), hendene (knytt nevene), mage (stram magen), osv.

Når du har lært deg hvordan det er å være avslappet kan du lettere oppdage når du spenner deg i stressede situasjoner, og gjøre noe med det!