Nakkesmerte

Naprapat Hodepine og migrene

Vanlige årsaker til nakkesmerte

Den vanligste årsaken til nakkesmerter som vi ser ved Sørlandet Naprapatklinikk er stramme og ømme nakkemuskler. Ofte skyldes smertene en kombinasjon av flere faktorer, f.eks: arbeidsbelastning, stress, psykososial belastning, synsproblemer, mm. Andre tilstander som kan gi smerter i nakken er eksempelvis nedsatt bevegelighet i en, eller flere nakkevirvler, skiveprolaps, nakkesleng (whiplash) eller fibromyalgi.

Gode råd om nakkesmerte

Dersom du får vondt i nakken anbefaler vi at du beveger deg så mye som mulig, og passer deg for å ikke bli sengeliggende eller sitter for mye. Varme kan lindre og dermed gjøre det lettere å holde deg i bevegelse. Vi anbefaler ikke at du forsøker å tøye i nakken ved å “dra i hodet”. Dersom nakken har stivnet til anbefaler vi at du gjør denne øvelsen:

  • Beveg hodet så langt ut i den begrensede retningen som du kan smertefritt (eks: roterer hodet i forsøk på å se deg bak skulderen, eller velg den retningen som er begrenset hos deg). I denne posisjonen holder du fast hodet med dine egne hender og presser forsiktig hodet tilbake i motsatt retning (uten at det skapes en bevegelse). Hold statisk trykk i 6-7 sekunder. Deretter kan du ofte bevege hodet litt lenger ut i den begrensede retningen. Gjenta 3-5 ganger per side, gjerne flere ganger daglig.

Normalt sett vil nakkesmertene gi seg av seg selv, men vi kan hjelpe deg med behandling slik at nakkesmertene gir seg raskere, og gi deg veiledning i hvordan du kan forhindre tilbakefall. Uten noe tiltak kan perioden med smerte og nedsatt funksjonsevne bli unødvendig lang og risikoen for tilbakefall er gjerne større.

Akutt nakkesmerte – hva kan naprapaten hjelpe med?

Akutt nakkesmerte kan forsvinne uten behandling etter 2-6 uker, men i mange tilfeller kan naprapaten hjelpe deg til å bli bedre raskere. Når du kommer til oss leter vi først etter årsaken til din nakkesmerte, gjennom samtale og en grundig undersøkelse. Vi vil først utelukke alvorlige tilstander som trenger medisinsk oppfølging. Deretter fortsetter vi med å undersøke funksjonen i nerver, muskler og ledd. Når diagnosen er bestemt innledes behandlingen. Vi arbeider med en kombinasjon av ulike teknikker som triggerpunktsbehandling, manipulasjon, mobilisering, massasje, treningsøvelser og rådgivning. Ofte ser vi en forbedring av nakkesmerten allerede etter første behandlingen.   Les mer om våre behandlingsteknikker her.

Kan hodepinen min komme fra nakken?

Vi ser i mange tilfeller en sammenheng mellom hodepine og nakkeplager. Ofte finner vi triggerpunkter i nakkens muskler som gjenskaper den samme typen av hodepine når vi trykker på punktet. Les mer om hodepine her.