Smerter i legg eller fot

Naprapatbehandling fot

Smerter i legg eller fot kan komme av en mengde ulike årsaker. Vi nevner her noen vanlige smertetilstander:

Benhinnebetennelse i legger
Smerten er ofte lokalisert til leggens framside, eller den kan oppleves mer diffust. Ofte kan den beskrives som en smerte “dypt inni leggen”. Mange som kommer til oss med slike smerter har gjerne hatt plagene i en lengre tid, og det oppleves ofte som “ingenting hjelper”. Ved undersøkelse finner vi ofte stramme “muskelknuter” (triggerpunkter) langs leggens innside, gjerne i kombinasjon med stivhet i fotledd. Vi behandler dette fortrinnsvis med nåler langs leggens innside, samtidig som vi ser på kroppens funksjon som en helhet.

Smerte i hælsenen (ofte omtalt som hælsenebetennelse eller achillestendinitt)
Smerten er lokalisert til hælsenen, ofte 6-7 cm over hælbenet. Mange opplever at smerten er værst de første skrittene om morgenen og under oppvarmingsfasen ved trening. Nyere forskning viser at det etter 2 uker ikke finnes tegn til betennelse, men at smerten kommer fra smertefølsomme nerver som har “vokst inn i hælsenen” under en tilhelingsprosess som har “gått i stå”. Behandlingen går derfor ut på å “bryte løs” nervene og arrdannelser i senen. Dette gjør vi med manuell behandling i kombinasjon med tilrettelagt trening. Det er også viktig å se på kroppens funksjon i helhet for å avdekke årsaken bak hælsenesmertene.

Ankelsmerte
En vanlig årsak til ankelsmerte er overtråkk. Ved et overtråkk kan leddbånd i ankelen bli uttøyde eller i værste fall rives av. Dette er årsaken til at mange som har opplevd et kraftig overtråkk ofte tråkker over på nytt med gjevne mellomrom. Ved akutte overtråkk er det viktig å få en grundig undersøkelse så raskt som mulig for å avdekke strukturell skade. Vi ser også at rask nedkjøling og kompressjonsbandasje reduserer hevelse, noe som kan forkorte rehabiliteringstiden i etterkant. Når du kommer til oss gjør vi først en grundig undersøkelse der vi tester leddbånd, muskelfunksjon og bevegelighet i ankel og fotledd. Etter undersøkelsen legger vi opp en behandlingsplan og en rehabiliteringsplan spesielt tilpasset deg. Selv om leddbåndene ikke lenger sørger for optimal ankelstabilitet kan likevel en grundig rehabilitering gi deg tilbake full funksjon og ankelkontroll.